Не пропускайте в програмата екипа на образователна инициатива „Академия Роботика“, който ще покаже на малки и големи аналог на робота Wall-E, как роботчето търси живот, какви сензори използва и как това може да ни помогне да намерим потенциални форми на живот в Космоса.

Ще разберете и правилно ли поливате растенията си у дома и как робот може да върши това вместо вас. Не пропускайте заниманието на Академия РОБОТИКА и ще научите как с помощта нa платката Micro:bit и подръчни материали можете да си направите автоматична система за поливане.

Ще излетим нависоко, но ще се вгледаме дълбоко надолу, за да открием корените на българското въздухоплаване. Ще се запознаем с една забравена, но интересна личност – Харалампи Джамджиев (1875 – 1961) – авиоконструктор, предприемач и автор на едни от първите български летателни апарати. През 1902 г. Джамджиев завършва и прави кратки полети със своя орнитоптер – летателен апарат, по-тежък от въздуха, при който летенето се извършва от подвижни криле, които, задвижвани от пружина, извършват големи бързи махове. През 1911 г. той патентова в Париж и „нова система аероплан“. Джамджиев проектира и снаряд, наречен от него „крилат снаряд“, няколко плавателни съда и прави още доста интересни неща. С този интересен човек ще ни запознае Антон Оруш от Sandacite.BG – колекционер на българска техника и автор на „Голяма книга за българската техника“ (2019).

Питали ли сте се какво се случва с водата, след като я използваме? Хабим ли я или я връщаме на природата? Защо пък да трябва да се пречиства отпадъчната вода? Отговорите на тези и много други интересни въпроси, свързани с пречистването на отпадъчни води, открийте в представянето на д-р инж. Добрил Вълчев от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this