Проектът “Европейска нощ на учените SEARCH 2022” награди участниците в конкурс за подкаст „Млади гласове“ и конкурс за млади хора за визуална творба „SEARCH Instagram Looking Glass“. По време на официалната церемония по откриване на Нощта, която се състоя в Mall of Sofia, д-р Виолета Желязкова от Националния природонаучен музей при БАН връчи наградите в двата конкурса. Победител в конкурса за подкаст „Млади гласове“ е Александра Умленска от ПМГ “Проф. Емануил Иванов”, гр. Кюстендил. Тя получи отличие и в конкурса за визуална творба. В надпреварата “SEARCH Instagram Looking Glass” победител е Яна Борисова от МГ “Баба Тонка”, гр. Русе, която спечели с проект за рециклиране на пластмаса.

Конкурсът за подкаст „Млади гласове“ събра ученици с креативно мислене, интерес към науката и грижа за околната среда. Младите участници разказаха лична история за климатичните промени в тяхното населено място, представена като аудио подкаст с продължителност 5 минути. Техните разкази представиха вижданията и мнението им по темата и споделиха необичайни проявления, които са наблюдавали, защо се случват тези промени, как се проявяват и с какво може да помогнат. Участниците в конкурса са в две възрастови групи 12-14 години и 15-18 години, които живеят в България.

 

Конкурсът за млади хора за визуална творба „SEARCH Instagram Looking Glass“ подтикна ученици да създадат визуална творба, посветена на климатичните промени. Техните произведения представиха предизвикателства, съществуващи в средата около тях, както и възможности за положителни решения. Те изпратиха предложенията си под формата на кратък видеоклип до 2 минути или снимка с описание към нея.

 

Проектът “Европейска нощ на учените SEARCH 2022” събра хиляди любители на науката, учени, студенти, ученици, деца и родители по време на събитията от програмата, която се проведе в над 25 локации в страната. По традиция Нощта се проведе в последния петък от месец септември – 30 септември 2022 г. За поредна година специалната програма на събитието представи интересни, забавни, весели и поучителни демонстрации, научни изложения, опити, игри, лекции и други занимания за всички посетители на живо, както и онлайн.

 

Поздравления за всички победители и участници в конкурсите!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this