Проектът “Европейска нощ на учените SEARCH 2022” събра хиляди любители на науката, учени, студенти, ученици, деца и родители по време на събитията от програмата, която се проведе в над 25 локации в страната. По традиция Нощта се проведе в последния петък от месец септември – 30 септември 2022 г. За поредна година специалната програма на събитието представи интересни, забавни, весели и поучителни демонстрации, научни изложения, опити, игри, лекции и други занимания за всички посетители на живо, както и онлайн.

 

  •  

Стотици учени от цялата страна проведоха презентации, демонстрации, лекции и срещи и разказаха новости от света на техните изследователски сфери, коментираха актуални новини от света на науката и технологиите, обясниха ролята на науката в живота, в ежедневието и за развитието на човечеството.

 

Официалната церемония по откриване на “Европейска нощ на учените – SEARCH 2022” се състоя в Mall of Sofia. Приветствие към участници отправи еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, която определи Нощта като инициатива за смели мечти и надежди. По думите и събитието прави науката по-достъпна за всички и е вдъхновение за бъдещите таланти. В своето приветствие тя разказа за начинанието “Изследователи в училищата”, което се финансира по линия на действията “Мария Склодовска-Кюри”. Идеята е да бъдат поканени учени в класните стаи на начални или средни училища, където да обсъдят с учениците темите на изследване, върху които работят. Те може да са свързани с изменението на климата, устойчивото развитие, здравеопазването, околната среда, океаните и много други. Учениците ще имат възможност да посещават научни лаборатории и да усетят какво е да работят за решаване на научни предизвикателства. Целта е децата и младите хора да открият науката по интерактивен и стимулиращ начин.

 

В поздравителен адрес заместник-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова изрази радостта си от синхрона във визията на научната общност и на Министерството на образованието и науката относно необходимостта от оказването на подкрепа и насърчаване на младите хора. “Науката е най-великото колективно начинание. Тя генерира решения за всекидневния живот и ни помага да разкрием големите загадки на Вселената. Науката е един от най-важните канали за познание, който има роля и функции в полза на цялото общество: създаване на нови знания, подобряване на образованието и повишаване на качеството на нашия живот”, посочва проф. Чавдарова. Тя допълва, че науката, технологиите и иновациите трябва да движат нашия стремеж към по-справедливо и устойчиво развитие на обществото. Според нея научните изследвания и иновациите започват да бъдат възприемани от все по-голяма част от обществото като приоритет със стратегическо значение.

 

Водещият на церемонията Любов Костова от фондация “Красива наука” отбеляза, че науката е бъдеще и създава устойчив живот в целия свят и затова “Европейска нощ на учените” се стреми да представи учени, които да станат ролеви модели на младите хора. Тя изрази надежда учениците да изберат науката като своя професия. По думите и в България има много наука и е изключително приятно, когато лицата на хората, занимаващи се с наука са разпознаваеми.

 

Десетки щандове на научни институции, организации и музей представиха през целия ден свои уникални експонати, правиха научни демонстрации и разказваха за работата на учените пред посетителите в търговския център.

 

Заедно с изложението в Mall of Sofia във вечерната програма на “Европейска нощ на учените – SEARCH 2022” участваха 15 основни и 16 асоциирани партньори от цялата страна. Образователни институции и организации от над 25 населени места в страната – София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в населените места на община Долна Митрополия и други събраха малки и големи любители на науката и знанието.

 

Част от интересните и вдъхновяващи активности от Нощта на учените бяха „Кабинети по любопитство“ за деца, дискусионни клубове, демонстрации и лекции, беше отворена и римската баня на археологическия резерват „Улпия Ескус”, с. Гиген, където посетители разгледаха изложбата  „По пътя на стъклото в Римската империя“ и научиха за производството на стъкло в древния град и за химичните процеси при неговото производство. На десетки локации любителите имаха възможност да се потопят в различни сфери на науката и да се включват в множество презентации, част от Европейска нощ на учените. В програмата на Нощта се включи и украинският проект “НаноАрт. Наука – це Мистецтво”, който чрез онлайн връзка представи интересния свят на нанотехнологиите и разказа какво е Nanoart, как науката се превръща в изкуство и как се създава тя. Беше представена виртуална галерия от картини, създадени в жанра на научното изкуство – като всяка от тях представлява микроскопично изображение на наноструктура, увеличена до 100 000 пъти. 

 

В София Тех Парк се проведоха десетки интересни и вдъхновяващи лекции, които отведоха посетители в магическия свят на науката и технологиите! Водещи учени и млади изследователи от Лабораторния комплекс на научно-технологичния парк разказаха на малки и големи какво е необходимо, за да станеш астронавт, за връзката между открития Космос и подводната симулация на микрогравитация, за бъдещите ускорители на ЦЕРН, за стъклото, без което растителните технологии не могат, как да бъдем предприемачи в науката и още много!

 

Запознахме се с десетки интересни и любопитни щандове и работилници като тези на  ДНК – Детски Научен Клас/DNK – Kids Science Class на тема щури молекули, на Цвете в епруветка, които представиха биотехнологични иновации за цветя, отглеждани в епруветка, както и на учените към София Тех Парк – от лабораториите от комплекс “Биофарма” на тема биологията в действие, Лаборатория “Виртуална реалност” на тема светът на виртуалната реалност, Лаборатория “Изкуствен интелект” на тема интелигентни системи и изкуствен интелект и още много други.

 

В специалното онлайн издание на Нощта се включиха отново водещи български учени от цялата страна, които разказаха за свои проекти и идеи за научни разработки от различни сфери на науката. В преките включвания от градове в страната зрителите успяха да научат повече за активностите от Нощта и се потопиха в атмосферата от различни локации. В студиото се включиха експерти от Техническия университет – София, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Националния природонаучен музей, Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и София Тех Парк, а чрез видеовръзка посетихме Медицинския университет – София, Медицинския университет в гр. Пловдив, Химикотехнологичния и металургичен университет, Института за етнология и фолклористика, Института по океанология при БАН, Русенска търговско-индустриална камара и Географ БГ. Всички те представиха акценти от програмата на Нощта в техните организации. Водещ на онлайн изданието на Нощта беше журналистът от БНТ Надя Обретенова.

 

Събитието показа на всички малки и големи посетители колко е забавно да си учен и разказа за десетки интересни научни постижения в различни области! Фокусът на Нощта тази година беше темата за стъклото, най-универсалният материал в човешката история със съществена роля в обществото за технологичен, научен и икономически напредък, и изменението на климата и свързаните спешни и важни избори, който човечеството трябва да направи.

 

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участваха над 300 града в Европа и по света, е SEARCH – Science+Environment+Art=Resilience.

Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“.

 

Партньори в проекта Европейска нощ на учените SEARCH 2022:

Център за изследвания и анализи – http://cra-bg.org/

София Тех Парк – http://sofiatech.bg

Форум Демокрит – https://democrit.com/

АгроБиоИнститут – https://abi.bg/

Университет по архитектура, строителство и геодезия – https://uacg.bg/

Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания – http://www.iber.bas.bg/?q=bg

Медицински Университет – София – https://www.mu-sofia.bg/

Медицински университет – Пловдив – https://mu-plovdiv.bg/

Технически университет – София – https://tu-sofia.bg/

Химикотехнологичен и металургичен университет – София /ХТМУ/- https://uctm.edu/bg/

Национален природонаучен музей – http://www.nmnhs.com/index_bg.php

Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН – http://iefem.bas.bg/

Институт по Океанология при БАН – http://io-bas.bg

Русенска търговско индустриална камара / РТИК – https://www.rcci.bg/

Географ БГ – https://geograf.bg/bg

Повече за Европейска нощ на учените 2022 можете да научите на

Начало

Последвайте ни и в социалните мрежи

https://www.facebook.com/ResearchersBG

https://www.instagram.com/researchersnightsofia/

https://www.tiktok.com/@searchbg?is_from_webapp=1&sender_device=pc

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this