Шест конкурса за деца и младежи от цялата страна организира за поредна година инициативата Европейска нощ на учените FRESHER 2020. Те са част от богата програма на проекта, чиято кулминация ще бъде на 27, 28 и 29 ноември с онлайн студио, от което ще бъдат излъчени презентации, демонстрации, опити и други забавни и интересни активности.

Стартираха и конкурсите, с които каним деца и младежи от цялата страна да изразят себе си и да пресътворят с багри, звуци или слово вдъхновяващи примери от природата, от класната стая и от света на науката.

Материали за участие в конкурсите можете да подавате до 20 ноември на booking@britishcouncil.bg

Ето и конкурсите на Нощта:

  • Фантастични растения (и как да ги открием) – конкурс за рисунки от деца и младежи с нарушен слух. Покажете ни необичайно растение или дърво, което сте видели, накарайте ни да го видим през вашите очи, разкажете чрез колорита на творбите си защо ви е впечатлило! Използвайте каквато техника пожелаете.
  • Песенни листа – конкурс за незрящи и слабовиждащи деца и младежи за създаване на аудио запис на звуци от природата. Създайте своя звукова картина на света около вас, за да ни разкажете музиката на заобикалящия ни естествен свят. Можете да добавите и собствения си глас – нека разкажем природата заедно като магия от звуци.
  • Силна нежност – конкурс за момичета и млади жени за написване на есе, в което да разкажете как виждате себе си в науката. Ето идеи – какви са пречките, които смятате, че момичетата трябва да преодолеят, за да се занимават с наука; кои жени в науката ви вдъхновяват и защо, как бихте искали да повторите тяхното постижение; мечтаете ли да направите нещо велико в науката; и много други.
  • Корени на вдъхновението – конкурс за всеки ученик, който иска да разкаже в есе за учител по природоматематически дисциплини, който я/го вдъхновява. Тук победата ще бъде и за най-впечатляващия учител!
  • Казана дума – всички сме виждали късметчетата, които съпровождат кафето в заведенията. Искаме сега заедно да създадем нов набор от вдъхновяващи послания, този път от света на науката. Потърсете цитати от учени – ще изненадате и себе си, и света колко пъстър, оригинален и запомнящ се е езикът на учените, и колко важни са техните послания. Или споделете кратки, изненадващи факти за тях. Само внимавайте и проверявайте източниците си – нали в науката всеки факт трябва да е верен.
  • Един ден в живота на академика – едно вълнуващо приключение, в което ученици ще могат да наблюдават как протича един ден на някои от най-старшите учени в България.

Повече информация за конкурсите, както и за условията за участие можете да намерите на – https://fresher-researchersnight.bg/competitions/

Проектът Европейска нощ на учените FRESHER 2020 e инициатива за популяризиране на науката и нейните достижения и се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“. Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за растителното здраве, обявена от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.

В проекта участват образователни институции и организации от над 25 населени места в България, сред които София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в населените места на община Долна Митрополия и други.

 

Партньорите в проекта FRESHER:

Център за изследвания и анализи – http://cra-bg.org/

София Тех Парк – http://sofiatech.bg

Форум Демокрит – https://democrit.com/

Британски съвет България- https://www.britishcouncil.bg/

Университет по Хранителни Технологии- https://uft-plovdiv.bg/

АгроБиоИнститут – https://abi.bg/

Медицински Университет – София – https://www.mu-sofia.bg/

Медицински университет-Пловдив – https://mu-plovdiv.bg/

Технически университет – София – https://tu-sofia.bg/

Технически университет – Габрово – https://www.tugab.bg/

Минно-Геоложки Университет „Св. Иван Рилски“ – http://mgu.bg/new/index.php

Химикотехнологичен и металургичен университет – София /ХТМУ/- https://uctm.edu/bg/

Национален природонаучен музей – http://www.nmnhs.com/index_bg.php

Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН – http://iefem.bas.bg/

Българска академия на науките – БАН – http://www.bas.bg/

Национална Спортна Академия (НСА) „Васил Левски“ – https://www.nsa.bg/

Институт по Океанология при БАН – http://io-bas.bg

Ruse Chamber of Commerce and Industry / РТИК – https://www.rcci.bg/

Географ БГ – https://geograf.bg/bg

Институт по зеленчукови култури (ИЗК) ”Марица” – http://izk-maritsa.org/)

 

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this