Батман е готин заради прилепите! Ако искате да разберете какви са супер силите на единствените летящи бозайници на планетата или просто обичате шоколад, то това събитие е за вас. Биологът от НПМ – БАН и финалистка в конкурса за комуникация на науката FameLab Ния Тошкова си е поставила за цел да ви направи истински фенове на прилепите.

Ще имате възможност да зададете своите въпроси към Ния и колегата ѝ Виолета Желязкова – докторант на НПМ – БАН на живо след края на презентацията. Модератор на срещата ще е Мария Качамакова, докторант в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

В Нощта ще научите и какво е алемурджията  – науката за ядливите и използваеми от човека растения. От разговора на г-жа Росица Панайотова с ботаниците доц. Димитър Узунов (НПМ – БАН) и доц. Десислава Димитрова (ИБЕИ – БАН) ще научите повече за разнообразието на видовете растения и употребата им.

Бедна ни е фантазията: История за откриване и изследване на едно динозаврово находище е презентация за големите открития в палеонтологическото находище край град Трън, което разтърси представите на българските учени за живота по земите ни преди повече от 80 милиона години.

Програмата на музея включва още много вълнуващи и интересни лекции и демонстрации, така че не я изпускайте.

НПМ-БАН е единствената национална институция, пряко ангажирана със съхраняването на научни колекции от живата и неживата природа от България и света. Основните приоритети на музея са изучаването на биологичното разнообразие и еволюцията на организмите, опазването на природното ни наследство. Основна дейност на НПМ-БАН е всестранното проучване на фауната, флората, фосилите, минералите и скалите на България и други страни. Развиваните научни направления са таксономия, фаунистика, зоогеография и екология на паякообразни, стоножки, насекоми и всички класове гръбначни животни; таксономия на фосилни бозайници, птици и брахиоподи; флористика; минералогия. НПМ-БАН е национален център по биоспелеология, по археозоология и палеонтология на гръбначните животни, по проучване на прилепите.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this