Институтът по океанология към БАН ще се включи в Нощта с интересни лекции и демонстрации, както и традиционните си конкурси за деца. Учените от института ще разкажат за изследванията, които провеждат на бреговата зона, за да открият загадките на морето. Презентацията „Химия на морето – основа за живот“ ще потопи зрителите в света на Черно море чрез химични експерименти, измервания и демонстрации с инструменти и оборудване, традиционно използвани от учените в секция „Химия на морето“. Ще можете да „посетите“ и необятния и интересен свят на изследванията в Черно море – фитопланктон и зоопланктон, да научите за съвременните проблеми – еутрофикация, цъфтежи на фитопланктон, инвазивни видове и прекомерен риболов с презентацията на учените от секция „Биология и екология на морето“.

Доц. д-р Преслав Пеев ще представи дейността на секция „Морска геология и археология“ като ще ви пренесе до морското дъно и артефактите, открити в Черно море.

Очаквайте и резултатите от конкурса за детска рисунка на тема: „Има ли растения в Черно море?“ за деца на възраст 5-7 години. Изложбата ще може да бъде разгледана онлайн.

ИО – БАН извършва фундаментални и приложни научни изследвания в областта на океанологията в съответствие с националните приоритети и световните тенденции. Дейността на ИО – БАН обхваща научни изследвания и обучение в приоритетните направления: морска физика, химия, хидрология, климатология, геоморфология, геология, морфодинамиката на морското дъно и крайбрежната зона, биология и екология на морето, хидродинамика и литодинамика на крайбрежната зона и оперативна океанография.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this