Програмата на TechnoMagicLand тази година за Нощта е посветена на огъня и на екзотични домашни любимци. Много обмисляхме какво да представим в тази необикновена нощ! През миналата година в Експозицията и през демонстрационната зала минаха десетки любопитковци и техните родители, които с грейнал поглед чакаха да се случи нещо специално.

Да! И то наистина се случи– програмата, която представихме, в специалната среда на територията за любопитковци беше вълшебна. Да! Наистина в програмата имаше вълшебства, имаше докторанта Мартин, който влезе в ролята на феята на зъбките и така разбрахме за една специална керамика, която има нулево температурно разширение или както и да беше точно 🙂

Вълшебствата под покрива на ТехноМеджикЛенд са различни – за разлика от всички онези измислени светове, в които никой родител, а постепенно и всяко дете не вярва, нашите вълшебства са научно достоверни. Това, че приказните магии са проверени и доказани от науката не ги прави по-лоши, а даже напротив – прави ги приложими за всеки момент от живота и решават много проблеми. Така поставихме и двата основни акцента – огън и един малък любопитко!

Като ви разказваме научно-достоверната и проверима история за огъня, ние правим препратка към митичната история за човеколюбивия, ненавиждащ тиранията и борещ се за правда титан Прометей, за който е записано в гръцката митология, че дава огъня на простосмъртните. Във измислената история има нещо много поучително и същевременно много ценно, именно сега, когато в тъмната нощ се нуждаем от светлина, от надежда и от вяра в науката, учените, инженерите, лекарите професионалистите, които решават големите проблеми на днес, за да можем да бъдем и утре.

Когато погледнахме в „утре“, веднага се вдъхновихме да поканим не висококвалифициран учен или инженер, какъвто е водещият на представянето, посветено на огъня, а неопитния, но безкрайно вдъхновяващ Иван. Особена негова специалност са всякакви пълзящи буболечки, камъчета, змии, земно-водни и влечуги. Дори да приемем, че странното влечение на Иван е проява на особена екстравагантност, присъща за новите поколения, не тя е основното заради което включваме един петокласник в нашата програма. За нас е важно да покажем естественото и непринудено държание, страстта към знание и последователността, с която Иван се е насочил към знанието. Какъв ли ще стане? – не знаем, за сега смятаме, че той ще стане биолог… и дори това не е най-важното! Важното е да покажем магичната сила, с която добрите примери разпалват интереса към науката и знанието.

Следете програмата на TechnoMagicLand!

#technomagicland @technomagicland

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this