Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“

29 септември

Програма в Нощта на учените

17:00-17:10 ч. – Официална церемония по откриване на Европейска нощ на учените  2023 – Варна;

17:10-17:30 ч. – Поздравителен концерт с участието на деца от СУ „Любен Каравелов“ – Варна и модерен балет „Vitto dance“ с ръководител Дария Аврамова;

17:00-20:30 ч. – Щандове за практически експерименти, демонстрации и презентации с участието на публиката:

 • Индикатори за климатичните промени в морската среда – потопете се в необятния и интересен свят на изследванията на Черно море – очакват ви химични експерименти, измервания и демонстрации от учените в секция „Химия на морето”, ИО-БАН.
 • Технологии за изследване на морската среда – контактни и дистанционни методи за наблюдения на морската среда, оценка на основните хидрологични параметри, работа с океанографски прибори и системи са част от научните и научно-приложните изследвания в областта на морските технологии и оперативната океанография, с които учените от секция „Океански технологии“ ще ви запознаят и дискутират с вас.
 • Моето пътуване до Антарктида – пренесете се на ледения континет до базата ни на о. Ливингстън „Св. Климент Охридски“. Доц. д-р Райна Христова от секция „Морска геология и археология“ ще представи интересни фото- и видео-материали от последната експедиция до о. Ливингстън. Ще имате възможност да задавате въпроси и да обсъждате теми, свързани с морската геология и полярните изследвания.
 • Морски свят – синьо вълшебство – учените от Секция „Биология и екология на морето“ към ИО-БАН, Варна ще ви потопят в необятния свят на морските обитатели. Посетителите ще могат да видят някои от емблематичните видове растения и животни на Черно море, включително и видове, видими само под микроскоп. Нашият екип ще ви запознае с някои от ключовите дейности и проекти на секцията, свързани с извършването на екологичен мониторинг и оценка на състоянието на морската околна среда, чужди видове, загуба на местообитания, оценка на запасите на експлоатираните видове риби в Черно море и опазване и възстановяване на биологичното разнообразие, включително обявяване и управление на морски защитени територии и зони.
 • Българското крайбрежие – демонстриране на изследвания, провеждани от учените в секция „Динамика на бреговата зона“ към ИО-БАН: изследване на бреговата зона и шелфовата акватория чрез прилагане на съвременни методи и технологии.
 • В света на телескопите – на щанда на ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ – Варна посетителите ще се запознаят с различните видове телескопи – от телескопа на Нютон до телескопа Джеймс Уеб, ще се научат да работят с подвижна звездна карта. Посетителите ще имат възможността да участват в специално подготвените за тях наблюдения с телескоп, демонстрации, научно-популярни лекции.
 • В света на водните обитатели – ще бъдат представени риби от експозицията на Аквариум-Варна към Институт по рибни ресурси, ССА – Варна, както и част от специалната колекция водни обитатели, препарирани по метода диафонизация. Специалисти от ИРР-Варна ще разкажат за дейността на организацията в областта на морската биология и екология
 • Щанд на проект DOORS – съвместна дейност на проекти SEARCH и DOORS „Повишаване на грамотността за Черно море“ – с цел привличане на млади хора към дейности, свързани с черноморската грамотност; Какво представляват Арго буйовете и защо ги наричат „армия от шпиони в услуга на климата и океана“ с всичко това ще ви запознаят учените на щанда. Ще бъдат представени на първите резултати от дейността „Гражданска наука” – работа през лятната ваканция с приложението MedusApp в две варненски училища – СУ „Любен Каравелов” и ВМГ „Св. Николай Чудотворец”. Проектът DOORS е финансиран по Програма Horizon 2020, H2020-EU.3.2.3.3., ГС №101000518.
 • Щанд на иновативно СУ „Любен Каравелов“, Варна – ученици и техни преподаватели ще представят какво представлява LEGO роботиката, защо е интересна и много близка до децата, и как тя помага процеса на учене да се приеме като една игра.
 • Щанд на първото Екоучилище във Варна – Иновативно Средно училище „Пейо Яворов“, Варна – на своя щанд ученици и техните преподаватели ще ви запознаят с аспекти на една от глобалните екологични теми, по които заедно работят – „Здравословно хранене“. За да бъде забавлението още по-пълноценно те са ви приготвили и демонстрация на работа с 3D принтер.
 • Щанд на ОУ „Кирил и Методий“, Варна
 • Щанд на МГ „Николай Чудотворец“, Варна
 • Щандове за Изкуство и Творчество – Писали ли сте писмо в бутилка? А намирали ли сте такова? Най-малките участници от ОУ „Иван Рилски“, Варна канят публиката да посети и да се включи в дейностите на техния щанд и заедно да напишете вашите писма до идните поколения, преди да ги пуснете в морето. Темата на писмата ще е подчинена на централната тема за тази година – „Адаптацията на човечеството към промените в климата“. Но това не е всичко…Преди да пуснете бутилката в морето трябва да я нарисувате собственоръчно.

Щандовете са посветени на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата.

 

17:00-20:00 ч. – Пътуваща постер изложба „Аз и моята детска градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда. Изложба на постери, представящи проведените мероприятия с екологична насоченост с деца, учители и родители през последните две години във всяка детска градина. Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

17:00-20:00 ч. – 50 години Институт по океанология-БАН. Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

17:00-20:30 ч. – Европейски кът

18:30-19:30 ч. – Забавна викторина

18:30-20:00 ч. – Научно кафене

 • Докторант Светлана Михова: „Микропластмаси в биота: миди, риби и бозайници”  – Виждали ли сте микропластмаси? Всички заинтересовани ще могат да наблюдават реална проба от кефалова риба Платерина (L. aurata) от Варненското езеро под микроскоп и да визуализират микропластмасите в нейното стомашно съдържимо.
 • Докторант Траяна Калудова: „Желеобразни видове в Черно море – познаваме ли ги?“  – С безгръбначни планктонни желатинови видове организми, обитаващи Черно море ще ви запознае докторант Траяна Калудова. Каква е разликата между медузи и ктенофори, кои видове са местни и кои чужди, кои се определят като инвазивни, срещат ли се опасни видове медузи в Черно море? На тези и други въпроси ще получите отговор, ако посетите щанда на докторантите от ИО-БАН
 • Ac. инж. Петър Пецински: „Можем ли да запалим морето?“ –  разбира се, стига да имаме искрящи и дръзновени млади учени.
  Космосът, Слънцето и звездите преобладаващо са изградени от водород – 98%, Земята съдържа 28.2 % кислород – най-доброто гориво и окислител са пред нас. Това, което търсим е резервоар с гориво! Шестият елемент от периодичната система, елементът С има свойство да създава толкова много химични връзки, а това е довело до дял в химията посветен единствено на него и наречен органична химия. Резервоарът за водород се нарича метан и се означава с CH4, среща се в изобилие в Космоса и в земните недра. Какво ни остана? Млади и дръзновени учени и разбира се море!
 • д-р Мария Грандова и Олександр Уманов: „Змиите: от наблюдение в природата до отглеждане вкъщи“ – презентация, наситена с много снимков и видеоматериал, представена от украински учени от Украински научен център по морска екология (УкрНЦЕМ).
  Искате ли да научите кои са змиите, разпространени в България? Кои видове са редки и кои от тях застрашени? А кои са тези разпространени в околностите на гр. Варна? Кои са основните принципи на наблюдение на змиите в природата и кои са тези при отглеждане на змиите в плен (captive care of snake)? Как в домашни условия се отглеждат местни и екзотични видове и кои от екзотичните видове са най-често срещани и най-лесни за отглеждане? На тези и още въпроси ще ви отговорят Мария и Олександр.

20:30 ч. – Закриване на събитието

[Страница на организатора] (https://www.facebook.com/astrovarnacopernicus)

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this