И тази година Сливен се включва в инициативата Европейска нощ на учените. Събитието се организира от Музей на текстилната индустрия, филиал на Национален политехнически музей, Факултет и Колеж-Сливен към Технически Университет–София и Крепост Туида.

📅 Дата: 29 септември 2023 г.

🏰 Локация: Музей на текстилната индустрия, Сливен

🎟️ Вход: СВОБОДЕН

 

Програма:

 

🕔 17:00 – 21:00 Изложба: „Макети на съоръжения и машини от текстилното производство“

Изложбата е посветена на 140-та годишнина от създаването на Текстилното училище в Сливен. Експонатите са действащи и са изработени от ученици, студенти, музейни специалисти и текстилни инженери.

🕕 18:00 – 22:00 Изложба: „Устойчива мода“

Изложбата е част от дейностите по проект „Изследване на възможностите за проектиране на устойчиви иновативни модели облекла в национален стил”, финансиран от Вътрешния конкурс за научни изследвания на ТУ-София – 2023 г. Експонираните образци представляват авторска колекция от иновативни модели облекла с елементи от традиционния български костюм.

🕖 19:00 – 20:00 Научно кафене: „Модата в традициите и традициите в модата“ – Презентация на доц. д-р инж. Маргарет Сивова и ас. д-р инж. Таня Пенева.

Производството на модни облекла е втората най-замърсяваща индустрия в света. Това налага да се преосмисли цялостната концепция на създаването и потреблението на текстил за бита. Като алтернатива на този проблем може да се разглежда устойчивата мода. Много световноизвестни модни дизайнери обръщат поглед към традиционния национален костюм като извор на идеи и вдъхновение. Все повече млади хора избират дрехи, в които минало и настояще се преплитат в единно цяло.
Презентация на доц. д-р инж. Маргарет Сивова – преподавател в специалност „Технологии, дизайн и мениджмънт на модната индустрия“ в Колеж-Сливен към Технически Университет-София, ръководител на проекта.
Дискусия

Презентация на ас. д-р инж. Таня Пенева – преподавател в специалност „Технологии, дизайн и мениджмънт на модната индустрия“ в Колеж-Сливен към Технически Университет-София, участник в проекта.

Научните изследвания, представени в презентациите, са финансирани от Вътрешния конкурс за научни изследвания на ТУ-София – 2023 г. Други участници в проекта са Надежда Динева, Десислава Иванова, Васил Ганев – студенти в ТУ-София и Таньо Христов – докторантв ТУ-София, ИПФ-Сливен.
Дискусия

🕘 20:00 – 22:00 Работилница за мода: „Нов шик“ – Ателие за изработване на аксесоари от текстил и преобразяване на стари облекла с участието на публиката.

Ателие за изработване на аксесоари от текстил (текстилни остатъци, стари дънки, джинси) и преобразяване на стари облекла с участие на публиката.

Подгответе се за едно незабравимо приключение в света на науката и модата в Сливен! 🌟

 

🔗 За повече информация, посетете [официалния уебсайт на събитието](https://textile-museum.com/).

Следете каналите на Европейска нощ на учените 2023 по проекта SEARCH

 

#SEARCH2023 #EuropeanResearchersNight

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this