ПРОГРАМА За нощта
на УЧЕНИТЕ 2020


 • Национална програма

 • София

 • Благоевград

 • Бургас

 • Варна

 • Велико Търново

 • Габрово

 • Община Долна Митрополия

 • Плевен

 • Пловдив

 • Русе

 • Сливен

 • Стара Загора

 • Родопската Теснолинейка Септември-Добринище

27.11.2020г. (петък)

Гледайте ни онлайн.

Започваме в 18:00ч. през fb страницата на Европейска нощ на учените FRESHER 2020.

Ще ви представим нашата динамична програма с 20 включвания на живо и гостувания в специално създаденото студио в София Тех Парк.

28.11.2020г. (събота)

10:00 – 10:10 ч.
Магия FRESHER: Изцапай кухнята!

Дори най-малките деца могат да бъдат смели експериментатори. Разбира се, за целта им трябват подръчни материали, които обаче лесно могат се намерят във всяка кухня. С тяхна помощ децата ще правят научни опити и ще разберат повече за света около себе си. Ще бъде забавно, о и малко цапащо, затова големите да не се сърдят, а да се заредят с търпение (... и парцал).
Представя Златина Димитрова, опитен научен комуникатор, учител по наука в ЧОУ Izzi Science for Kids, финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab, ръководител на българския отбор на младите естествоизпитатели и ментор на детския конкурс SchoolLab за комуникация на науката във Франция.

10:20 – 10:30 ч.
Магия FRESHER: Математика в природата: фрактали

В Международната година на здравето на растенията на ООН учените от образователна инициатива „Център по забавна математика“ съчетават в едно любовта към математиката, природата и изкуството. Докоснете се до красотата на фракталите и идеята за безкрайността, научете как да отривате тези чудни форми в природата и как да конструирате известния триъгълник на Сиерпински.
Подходящо за деца над 8-годишна възраст и възрастни.

10:40 – 11:00 ч.
Магия FRESHER: Земетресенията

От демонстрацията на образователна инициатива „Университет за деца“ ще научите за восъка и втвърдяването отвън навътре, лавата лампа, континенталния дрифт, земетресенията, сеизмичните вълни и ефекта им върху високите сгради, както и кой е най-земетръсният регион на планетата.
Подходящо за деца на 7 – 9-годишна възраст.

11:10 – 11:20 ч.
Магия FRESHER: Течният небостъргач

В Европейската нощ на учените Детският научен център Музейко ще ви потопи в света на различни течности, които се намират в кухнята вкъщи. Ще се поизцапате и видите какво се получава ако съберете на едно място мед, олио, сироп, течен сапун, газ за лампи и спирт за горене? Или по-точният въпрос е можете ли да ги съберете на едно място? Може – в „Течен небостъргач“!

11:30 – 11:40 ч.
Магия FRESHER: Как роботът Wall-E търси растения?

Екипът на образователна инициатива „Академия Роботика“ ще покажи на малки и големи аналог на робота Wall-E, как роботчето търси живот, какви сензори използва и как това може да ни помогне да намерим потенциални форми на живот в Космоса.
Подходящо за деца на 7 – 11-годишна възраст.

11:45 – 12:00 ч.
Магия FRESHER: Моите странни домашни любимци

11-годишният Иван, вероятно бъдещ биолог, ще представи от името на TechnoMagicLand някои от своите екзотични домашни любимци и колекцията си от препарирани животни. В голяма част от свободното си време Иван събира странни бръмбари, насекоми и пеперуди, а едно от най-големите му удоволствия е да гали змии и гущери. От малък е силно запален по всички видове пълзящи, лазещи и летящи представители на насекомите, земноводните и птиците.

12:10 – 12:30 ч.
Магия FRESHER: Гръм и мълнии

Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ ви канят на научен каламбур от гърмежи и пукотевици, химични опити и демонстрации. О, гръм и мълнии!

12:40 – 13:00 ч.
Наука в града FRESHER: Неволите на един геолог в Антарктида

Д-р Стефан Велев ще ви пренесе в една различна Антарктика, в отдавна отминали геоложки епохи, в които леденият континент е бил покрит с разнообразна растителност, сред която са бродили динозаври. Ще разкаже и как се организира палатков лагер и какво е да прекараш две седмици далеч от удобствата на Българската антарктическа база. Геологът д-р Стефан Велев е ръководител на Направление наука и образование към Националния център за полярни изследвания, СУ „Св. Климент Охридски“ и участник в пет български антарктически експедиции. Разговорът с него ще води доц. д-р Любомир Кендеров от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, участник в три експедиции в Антарктика и откривател на два нови за науката вида ракообразни.

16:00 – 16:15 ч.
Наука в града FRESHER: Екологични супергерои

Батман е готин заради прилепите! Ако искате да разберете какви са супер силите на единствените летящи бозайници на планетата или просто обичате шоколад, то това събитие е за вас. Биоложката от НПМ – БАН и финалистка в конкурса за комуникация на науката FameLab Ния Тошкова си е поставила за цел да ви превърне във фенове на прилепите.

16:20 – 16:40 ч.
Наука в града FRESHER: Проектът DRUN

Гимназистите от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) Боян Иванов, Мирослав Мирчев, Ангел Пенчев, Богдан Миронов и Симеон Георгиев ще представят автоматизирана система за доставка на пратки с дронове.

16:45 – 17:00 ч.
Наука в града FRESHER: Виртуална разходка в Музея на уникалните кристали „Илия Делев“

Заповядайте на едно виртуално пътешествие в Музея на уникалните кристали на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

17:10 – 17:25 ч.
Наука в града FRESHER: Проект NotInfo

Гимназистите от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) Анета Цветкова, Калин Дойчев, Костадин Костадинов и Евгени Димов ще представят браузър разширение за Chrome, коeто следи дали съдържанието, което човек чете не е пропаганда.

17:30 – 18:10 ч.
Наука в града FRESHER: Изкуствен интелект, роботика и безпилотни летателни апарати

С гл. ас. д-р Дияна Кинанева от катедра „Телекомуникации“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще говорим за изкуствен интелект, невронни мрежи и компютърно зрение в комбинация с безпилотни летателни апарати. Ще научим повече за приложенията на дроновете в различни сфери на живота и как те могат да ни помогнат в борбата с природните бедствия като пожарите.

18:15 – 18:25 ч.
Наука в града FRESHER: Разходка в АгроБиоИнститут

Представяне на АгроБиоИнститута – научна работа, проекти и модерна инфраструктура – интервю на Агро TV с директора на АБИ проф. дбн Иван Атанасов.

18:30 – 18:45 ч.
Наука в града FRESHER: Биологичното земеделие – един от факторите за растително здраве

Гл. ас. д-р Цветанка Динчева от Института по зеленчукови култури „Марица“ (ИЗК) ще разкаже за методите на биологичното земеделие и тяхната роля в помощ на растителното здраве и опазването на околната среда.

18:50 – 19:00 ч.
Наука в града FRESHER: Интернет на нещата в умните градове

Доц. д-р Станимир Садинов и гл. ас. д-р Красен Ангелов от ТУ – Габрово ще покажат минимодел на комуникационна платформа за интелигентно управление на паркинг. Моделът включва три компонента: макет на паркинг с автомобили, комуникационен и сървърен модул и мобилно потребителско приложение. Потребителското приложение е разработено за мобилна операционна система Android и се използва за визуализация на състоянието на паркоместата и метеорологичните условия на паркинга в реално време.

19:00 – 19:15 ч.
Наука в града FRESHER: Растения в помощ на растения

Благосъстоянието и просперитета на човешкото общество винаги са били тясно свързани с природната среда, a наличието на природни ресурси, като полезни изкопаеми, нефт, ценна дървесина и плодородна земя, са били определящи за материалното богатство на всяка нация.
По данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие броят на гладуващите хора по света нараства с 1 млрд. на всеки 10 години, а всяка година вредители в селското и горско стопанство унищожават до 40% от възможния добив на продукция и причиняват икономически загуби в размер на 220 млрд. щатски долара.
Към съвременната химична растителна защита, а понякога и като нейна алтернатива, могат да се използват редица растения, под формата на приготвени от тях водни настойки, отвари или фин прах. Използването им е ефективно срещу много видове вредители и не е опасно за растенията, тъй като препаратите, получени от тях, губят бързо токсичните си свойства, изложени на светлина и въздух и нямат остатъчен ефект.

Темата представя: гл. ас. д-р Юлиан Маринов – завеждащ отдел „Ботаника“ при РПНМ – Пловдив.

19:20 – 19:40 ч.
Лаборатория FRESHER: Виртуална разходка в лабораториите на Центъра по молекулна медицина към Медицински университет – София

Виртуална обиколка и демонстрации на техники от млади учени в лабораториите на Центъра по молекулна медицина.

19:45 – 20:00 ч.
Наука в града FRESHER: Науката зад спорта

Учените от Национална спортна академия ще покажат какво се случва с кислорода в тялото ни, как се измерва пулсът и какво означават различните пулсови честоти?

20:00 – 20:15 ч.
Наука в града FRESHER: Филм „Пътят до трапезата“

Филмът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН „Пътят до трапезата“ представя поминъците, чрез които храната достига до трапезата на българина. Интерактивна и ползваща различни музейни медии, едноименната изложба разказва за времената, в които поговорката „Ден година храни“ означава, че всеки ден от годината е бил важен за подсигуряването на прехраната.

20:15 – 20:30 ч.
Лаборатория FRESHER: В Института по обща и неорганична химия – БАН

Заповядайте на дигитална разходка из лабораториите на Института по обща и неорганична химия при БАН.

20:30 – 21:00 ч.
Наука в града FRESHER: Изкуствен интелект и етичните страхове на хората

За изкуствения интелект и етичните страхове на хората разказва проф. Ана Пройкова от Лабораторията по високопроизводителни изчисления в София Тех Парк.

21:00 – 21:15 ч.
Лаборатория FRESHER: Представяне на Центъра за съвременни биоинформатични изследвания и Центъра по функционални изследвания в спорта и кинезитерапията

Запознайте се с Центъра за съвременни биоинформатични изследвания и Центъра по функционални изследвания в спорта и кинезитерапията към ЮЗУ „Неофит Рилски“ и темите, по които учените работят в момента.

21:15 – 21:35 ч.
Магия FRESHER: Виртуална разходка в Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“

Астрономическата обсерватория в парк „Борисова градина“ е не просто първата обсерватория в България, но и най-старата научна инфраструктура в страната. Тук са първите сгради, построени за Висшето училище, както се е наричал тогава СУ „Св. Климент Охридски“.
По време на виртуалната разходка ще разгледате част от астрономическите инструменти и интересни моменти от миналото, настоящето и бъдещето на 123-годишната обсерватория.

21:40 – 22:00 ч.
Наука в града FRESHER: Холопортация и еволюцията в персоналната комуникация: Предизвикателства и перспективи

Представя доц. Агата Манолова от Лабораторията по интелигентни комуникационни инфраструктури в София Тех Парк.

29.11.2020г. (неделя)

10:00 – 10:15 ч.
Магия FRESHER: Мисия инженер – да си направим въздушно витло

Има ли нещо общо между хеликоптера и плода на явора (двойната крилатка) и трудна ли е работата на инженера? Не пропускайте онлайн работилница на Радостина Аврамова от образователна инициатива „Космически предизвикателства“, за намерите отговорите на тези въпроси. Ще направите въздушно витло от хартия и ще научите дали да си инженер, изобретател или откривател е лесно като детска игра.
Подходящо за деца на 5 – 10-годишна възраст.

10:20 – 10:30 ч.
Магия FRESHER: Растения – алгоритъм на живота

Какво е алгоритъм? Само компютрите ли ги използват? Разбират ли роботите от алгоритми? А хората и растенията? Присъединете се към заниманието на образователна инициатива „Академия Сметало“, за да създадете алгоритъм на живота на едно растение.
Подходящо за деца на 7 – 11-годишна възраст.

10:30 – 10:45 ч.
Магия FRESHER: Кръг, квадрат и правоъгълник

Кога ще падне книга на ръба на масата? Как така при кула от книги последната е отвъд ръба на масата и все още е в равновесно положение (без да пада)? В заниманието на образователна инициатива „Университет за деца“ ще научите за центъра на тежестта и от какво зависи дали ще паднем или ще сме стабилни. Ще се забавлявате и с игра с метална кутия, тежест и наклонена повърхност, която след това лесно ще можете да повторите у дома.
Подходящо за деца на 7 – 9-годишна възраст.

10:50 – 11:00 ч.
Магия FRESHER: И нека бъде светлина...

Можем ли да си „поиграем“ със светлината? С поредица от интересни и атрактивни опити ще разберем повече за предметите около нас, които могат да излъчват светлина. Ще научим заедно и изненадващи факти за жълтия маркер, графита в молива ни и как да си направим нощни лампи. Демонстрациите ще проведе Никола Каравасилев – астрофизик, учител и ръководител на Олимпийските отбори по астрофизика, физика и астрономия, част от научния екип на ЧОУ Izzi Science for Kids и ПЧМГ и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab.

11:05 – 11:25 ч.
Наука в града FRESHER: Биооптика и изследователската миниподводница РС 8В

Документални филми, в които ще се докоснете до работата на учените и подводните изследователи от Института по океанология – БАН във Варна. Ще се пренесете на борда на научноизследователския кораб „Академик“ и ще съпреживеете един експедиционен ден с морските изследователи.

11:30 – 11:45 ч.
Наука в града FRESHER: Зрелищна наука с Корпуса за бързо гърмене

Корпусът за бързо гърмене е сред организациите, които нямат нужда от представяне. Феноменални, атрактивни, експлозивни – момчетата и момичетата от Корпуса винаги успяват да покажат най-зрелищната страна на химията и да пленят сърцата на малки и големи със своите знания. Нека погледнем в света на химията с безброй невероятни действия на химичните вещества и елементи.

11:50 – 12:05 ч.
Магия FRESHER: Забавна физика с клуб „Квант“

Учените от клуба на знаещите „Квант“, с ръководители Васил Базелков и д-р Стефан Николов, ще покажат опити по физика, с които ще ви убедят, че физиката, освен сложна, може да бъде и много забавна. Основната идея на клуб „Квант“ е да се създава оптимална среда за прилагане на теоретичните знания в решаването на житейски проблеми и обясняването на важни природни явления. В клуба има сформирани отбори, които провеждат вътрешни състезания и няколко открити състезания пред публика.

12:10 – 13:05 ч.
Магия FRESHER: Огнени приказки

Мартин Недялков от екипа на TechnoMagicLand ще представи за първи път новата демонстрация „Огън“, част от цикъла „Природни стихии“. Мартин е не само демонстратор, но и инженер-химик и докторант в Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Това е човекът, който може да говори за химия вдъхновено с часове, като прави чудесни връзки между сложната наука и явленията, които наблюдаваме всекидневно около нас.

13:10 – 13:15 ч.
Наука в града FRESHER: Проектът ENGIE

Проектът „ENGIE – Насърчаване на момичетата да изучават геонауки и инженерство“ цели да насочи интереса на момичета и млади жени към изучаване на геология и свързаните инженерни дисциплини.
Научете за работата на геолога и защо геологията е наука на границата на физиката, химията, астрономията и биологията и как ползва техните достижения. Разказва доц. д-р Евгения Тарасова от Института по минералогия и кристалография към БАН, председател на Българското геологическо дружество и координатор на проекта ENGIE.

16:00 – 16:10 ч.
Наука в града FRESHER: Реактивната сила в космонавтиката

Ако искате да научите повече за реактивната сила в космонавтиката отделете от свободното си време и се насладете на презентацията с експерименти на д-р Ева Божурова и Антоанета Аврамова-Бончева от Обсерваторията във Варна.

16:15 – 16:25 ч.
Наука в града FRESHER: „Смело на село“ – миграцията към селото (социокултурни адаптация, практики и предизвикателства)

Научноизследователският проект има за цел установяване на факторите, провокирали хора и семейства в трудоспособна възраст да се преселят от градска в селска среда, разглеждайки подобни движения като стремеж към определен начин на живот. Във фокуса са поставени социокултурните, екологични и икономически предпоставки за това, както и формите на адаптация и съчетаването на елементи от градската и селска култура. Проектът е финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към МОН.
Участващи учени: гл.ас. д-р Виолета Периклиева и гл.ас. д-р Десислава Пилева.

16:30 – 16:45 ч.
Наука в града FRESHER: Полезните насекоми – помощници на градинарите

Гл. ас. д-р Дима Маркова ще представи основните неприятели при зеленчуковите култури и техните естествени врагове (хищници и паразити) – помощници на градинарите за отглеждането на здрави растения.

16:50 – 17:05 ч.
Наука в града FRESHER: Симулатор на космически мисии

Технически университет – София се включва в Европейска нощ на учените с демонстрация на планиране на космически мисии.

17:10 – 17:20 ч.
Лаборатория FRESHER: Механика, мехатроника и чисти технологии

В това кратко видео Институтът по механика на БАН ще представи Центъра за компетентност по мехатроника и чисти технологии MIRACle (Mechatronics, Innovation, Robotics, Automation, Clean technologies). Целта е висока разпознаваемост на научните изследвания в областта на мехатрониката в европейски и световен мащаб; също така висока степен на отговорност на научните изследвания за покриване нуждите на икономиката и обществото и не на последно място повишаване броя на студентите, специализантите и докторанти в тематичната област мехатроника и съпътстващите я специалности.

17:25 – 17:40 ч.
Наука в града FRESHER: На гости на Ботаническата градина на БАН

Ботаническата градина на БАН разполага с най-богатата на Балканите обществена сбирка растения. Колекционният фонд наброява над 4500 вида и форми растения. Над 1% от разнообразието на висшите растения в света е включено в колекциите. Над 3300 вида растения от всички континенти се отглеждат тук. Над 1200 образеца са декоративните сортове, създадените от човека: рози, орхидеи, традиционни японски азалии, камелии, обичаните в цял свят мушката (пеларгониуми), екзотични американски фуксии (обички), японски кленове, сортове на хвойни, туи, лъжекипариси и други.
По време на дигиталната обиколка ще бъдат представени растения, типични за есенно-зимния сезон, както и техните полезни свойства и специфики.

17:45 – 18:00 ч.
Наука в града FRESHER: От растението до лекарството

Фармацевтичният факултет на Медицински университет – Пловдив ще представи как лекарството взаимодейства с биологичната система, възможностите за лекарствено насочване, факторите на влияние, подходите за оптимизиране на терапевтичната ефективност и безопасността на лекарствените продукти.

18:05 – 18:35 ч.
Магия FRESHER: Хартията – от засаждането на дърво до изложбената зала

Екипът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе разказва какво е необходимо, за да расте едно дърво здраво и силно, интересни факти за дърветата и хартията, как да си направим хартия в домашни условия, какво е екслибрис и къде се намира най-богата публична колекция от оригинални екслибриси в България.

18:40 – 19:15 ч.
Наука в града FRESHER: Човешкият отпечатък върху българската природа

Ние хората оставяме различни видове отпечатъци върху природата – унищожаваме живи организми, променяме земното покритие, изменяме температурата, внасяме химични вещества, причиняваме физични въздействия и т.н.
Българската природа е много важна част от националния капитал на България, но до каква степен сме успели вече да я трансформираме? За различни аспекти на човешкия отпечатък върху природата разказва гл. ас. д-р Димитър Желев, преподавател в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и съосновател на Географ БГ.

19:20 – 19:30 ч.
Наука в града FRESHER: Науката зад спорта

Екипът на Национална спортна академия представя кои храни са антиоксиданти и какво е антиоксидативен стрес.

19:35 – 20:00 ч.
Наука в града FRESHER: Фосили, динозаври и как да ги търсим в България?

Как можем да надникнем в миналото на Земята? Какво ни трябва, за да разгадаем загадките на живота, който е обитавал нашата планета преди милиони години? В това пътешествие във времето ни повежда гл. ас. д-р Латинка Христова от Националния природонаучен музей – БАН, от която ще научим как фосилите разказват истории. Ще надникнем в света на динозаврите и ще разберем кои от тях са обитавали границите на днешна България.

20:00 – 20:40 ч.
Наука в града FRESHER: Алемурджия в чиния

Алемурджията не е наука за циклопите, живели в Лемурия, нито е свързана с изучаването на лемурите. Това е науката за ядливите и използваеми от човека растения. Терминът произлиза и основно се прилага в Италия, където Втората световна война е оказала изключително силно влияние върху използването на дивите растения за храна. От разговора на г-жа Росица Панайотова с ботаниците доц. Димитър Узунов (НПМ –БАН) и доц. Десислава Димитрова (ИБЕИ – БАН) ще научите повече за разнообразието на видовете растения и употребата им в Италия и България.

20:45 – 21:15 ч.
FRESHER кафене: Биобанките – инвестиция в бъдещето

Какво представляват биобанките? Какво, как и колко дълго можем да съхраняваме за изследване? Чия собственост е нашата ДНК и генетичните ни данни и как да ги опазим? За ролята на биобанките за персонализираната медицина и популационните проучвания говори международно признатият специалист в областта и изпълнителен мениджър на Центъра по молекулна медицина проф. д-р Радка Кънева.

21:20 – 22:00 ч.
Наука в града FRESHER: Генетично модифицирани растения

Доц. Анелия Янчева, доц. Илиян Баджаков и гл. ас. Марияна Радкова от АгроБиоИнститут и доц. Мирослава Жипонова от Биологическия факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ ще представят процеса на генетична трансформация (създаване на генетично модифицирани растения) и видовете генетична трансформация и генномодифицирани растения при моделни култури и културни растения.

Партньори:


Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this