На 29.09.2023г. се проведе „Европейската Нощ на учените“, в рамките на проект SEARCH. За седма поредна година Агробиоинститут,ССА /АБИ/ беше част от консорциума организирал събитието. За поредна година учените от института споделиха и демонстрираха научната си работа с ученици, студенти, любители на науката, граждани и колеги. Съвместно с учените от АБИ представиха своята дейност колеги от „Института по декоративни и лечебни и растения“ към ССА, както и преподаватели и студенти от катедра Физиология на растенията, Биологически факултет на СУ. В началото на лятото стартира нашата информационна кампания, с която промотирахме събитието и поканихме за участие младежи от различни възрастови групи в конкурси за рисунка, презентация, видео, снимка и есе. Тази година темата беше, посветена на „Растенията и промените в климата“. В резултат получихме много интересни презентации, видеа и много рисунки, с което сме изключително горди! В деня на ЕНУ представихме програмата си и в МОЛ София , за да поканим заинтересовани граждани.
Въпреки огромни избор от локации в София, както и в провинцията, организираното от нас събитие беше посетено. Срещнахме се както със студенти от Биологически факултет на СУ, така и с студенти от УНСС и Музикалната Академия! Посетиха ни и ученици, техните учители и родители, както и наши колеги.
Организираните представяния и демонстрации бяха свързани с „Болести по растенията и неприятели в условията на суша“; последните ни изследванията върху определяне на състава на пюрета с методите на ДНК баркодиране, както и значението на бобовите растения, като продуценти на протеин. Последното беше демонстрирано чрез дегустация на продукти на основата на соев протеин. Организирахме и Европейски кът, Кът за засаждане на растения, както и Арт ателие за най-малките ни посетители.
Организираното на това утвърдено събитие е прекрасен начин учените да се доближат до широката публика, да представят изследванията си по-достъпен и увлекателен начин. Организираната „Европейската Нощ на учените“ 2023, за пореден път ни предостави възможност да достигнем до младите хора с интереси насочени към биологията и природните науки.

Насладете се на забележителните клипчета от Европейска нощ на учените в Агробиоинститут

Видео 1

Видео 2

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this