🔬 Нека да надникнем в програмата на Европейската Нощ на учените 2023 по проекта SEARCH – Медицински университет – София 🔍

Присъединете се към нас в Медико-биологичния комплекс на Медицински университет – София на 29 септември 2023 г. за невероятно пътуване в света на молекулната медицина и генетиката. Този научен фестивал, посветен на темата „Геномните технологии и адаптацията към промените в климата“, ще ви отведе на вълнуващо пътешествие в света на науката.

Ето какво ви очаква:
🧬 Геномът на България и участието ни в Геномът на Европа – Професор Р. Кънева ще ви разкаже за генетичното наследство на България и как този фактор влияе на адаптацията ни към измененията в климата.

🌱 Биобанкиране с поглед към бъдещето – Главен асистент Дарина Качакова ще представи новаторски методи за съхранение на биологични проби и тяхната роля в изследванията за климатичните промени.

🔍 Геномните технологии в диагностиката на онкологичните заболявания – Доктор Румяна Додова ще разкрие как генетичните технологии променят начина, по който диагностицираме и лекуваме онкологични заболявания.

🌍 Увреждане на ДНК от фактори на околната среда – Магистър Мартина Василева ще обясни как околната среда може да увреди нашия геном и как се адаптираме към тези фактори.

🧬 Връзка/влияние на околната среда и епигенетика – Главен асистент Олга Белчева ще проучи връзката между околната среда и епигенетиката – как околната среда може да влияе на активността на гените ни.

🧪 CRISPR-CAS модифициране на генома/ДНК – Магистър Мартина Василева ще ви въведе в света на генния инженеринг и CRISPR-CAS технологията.

🔬 Обиколка на лабораториите на Центъра по молекулна медицина – Запознайте се с технологии от следващо поколение за секвениране и микрочипов анализ. Общувайте с учени и студенти, които водят научни изследвания в областта на климатичните промени и генетиката.

🧪 Детска лаборатория – Приведете децата си, за да се запознаят с опростени и безопасни лабораторни експерименти и срещнат учените, които ще отговорят на техните въпроси.

🤓 Quiz състезание – Участвайте в състезание, за да се забавлявате и научите повече по темите на събитието и може да спечелите награди!

Не изпускайте този уникален шанс да разберете повече за влиянието на геномните технологии и адаптацията на човечеството към измененията в климата. С нетърпение очакваме вашето присъствие! 🌡🧪

Страница във [Facebook] (https://www.facebook.com/MedicalUniversityOfSofia)

#Европейска Нощ на учените 2023 #SEARCH2023 #генетика #климатични промени #геномни технологии

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this