Националният природонаучен музей при БАН и Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН представят своите изследвания и открития в Европейската Нощ на учените 2023

София, 29 септември 2023 г.

Националният природонаучен музей при БАН има над 130 годишна история, посветена на науката и събирането на знания за природата. Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН провежда научни изследвания в областта на теоретичните и приложните аспекти на екологията, биоразнообразието, опазването на околната среда и устойчивото ползване на биологичните ресурси.

Всяка година в Нощта на учените ние вдъхновяваме нови изследователи на природата и природозащитници.

Заповядайте на бул. „Цар Освободител“ 1 в София, където сме подготвили разнообразна програма в рамките на Европейската нощ на учените 2023 по проекта SEARCH:

18:00 ч. – Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология – откриване на фото-изложба  (Фоайе, ет. 1)

18:00 ч. – Какво не знаем за влечугите у нас? – Д-р Емилия Вачева, херпетолог в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН ще разкаже кои са най-интересните представители на змиите и гущерите, какво е необходимо за тяхното опазване и защо са важни за правилното функциониране на екосистемите. (зала Риби, ет. 2)

18:30 ч. – Ксилариални гъби от България – Д-р Димитър Стойков от Института по биоразнообразие и екосистеми изследвания при БАН ще ви запознае с ксилариалните гъби, една от най-големите групи на торбестите гъби, срещащи се в нашата природа. (зала Риби, ет. 2)

19:00 ч. – Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология – Презентация на доц. Николай Симов за неизследваните територии пред българската биоспелеология, нови научни проблеми и нерешени загадки. (Зала “Левентис“, ет. 1)

19:00 ч. – Палеоботанична работилница – Влезте в света на древните растителни фосили с възраст от 35 до 5 милиона години, открити в български находища. Научете за процесите на фосилизация на растителния материал и различните седиментни скали, в които е възможна фосилизация. (зала Риби, ет. 2)

19:30 ч. – Ледените езера на Антарктика – Доц. Весела Евтимова ще ви заведе чак до Южния континент със своя разказ за ледените езера на Антарктика и процесите, които протичат в тях. (зала Риби, ет. 2)

20:00 ч. – Работилница по хербарии – Ас. Анета Ламбевска-Христова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН ще покаже кои са процесите на обработка на хербарни образци от растения (хербаризация). Вижте и автентичните хербарни образци на именити български ботаници, съхранявани в Хербариума (SOM) на ИБЕИ-БАН, най-големият и най-представителен източник на информация за растителното разнообразие на България. (зала Риби, ет. 2)

20:30 ч. – Завръщане или инвазия – Биологът Полина Никова от ИБЕИ-БАН ще ви разкаже за завръщането на бобъра в България след век и половина отсъствие – как се е завърнал, какви са неговите биологични особености и какво значение има неговото присъствие за хората. И всъщност това завръщане ли е или инвазия. (зала Риби, ет. 2)

Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата.

Следете за допълнителна информация и не се колебайте да се свържете с организатора при въпроси, относно програмата.

За повече информация, посетете нашите уебсайтове [тук](https://www.nmnhs.com/index_bg.php) (http://www.iber.bas.bg/?q=bg/node/17)или ни последвайте във [Facebook](https://www.facebook.com/nmnhs).

Пригответе се за увлекателно и образователно приключение в света на природата и науката с Националния природонаучен музей при БАН и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН!

 

#SEARCH2023 #EuropeanResearchersNight #НаучниПриключения #НаукаЗаВсички
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this