Научете се за новите предизвикателства в българската биоспелеология и бозайниците в нашия подземен свят!

Палеонтологичният музей „Димитър Ковачев“, филиал на Националния природонаучен музей при БАН, има удоволствието да ви покани на две уникални събития, които ще се състоят в рамките на Европейската нощ на учените 2023, организирана в сътрудничество с проекта SEARCH!

Палеонтологичен музей „Димитър Ковачев“, филиал на НПМ-БАН в Асеновград (29.09.2023 г.)

  • 16:00 – 20:00 часа: Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология – представяне на временна фото-изложба

 

За повече информация, посетете нашия уебсайт:
https://www.nmnhs.com/palaeontological-museum-in-asenovgrad-bg.html или ни последвайте във https://www.facebook.com/nmnhspaleo

Научете повече за нашия партньор

Националният природонаучен музей при Българската академия на науките – Познайте по-добре историята и предназначението му

🏛 Историята: Националният природонаучен музей е най-старият и най-богат природонаучен музей на Балканския полуостров, с уважаема история, която започва през 1889 г. Основан от Княз Фердинанд като Княжески естественоисторически музей, музеят започва със съхранение на личните колекции на княза, съдържащи птици, бозайници и пеперуди. През годините музеят разраства своите колекции с дарения и придобивки от видни колекционери и пътешественици от чужбина.

През Десетилетията: През следващите десетилетия музеят се развива интензивно под ръководството на директора д-р Иван Буреш, ставайки Царски музей и център за научни изследвания по природните науки в България. Музеят поставя началото на редица научни експедиции за събиране на природни образци от българските планини и съседните балкански страни, изпълнени с открити нови видове животни и растения.

🏛 Съвремеността: Днес Националният природонаучен музей при БАН представлява едно от най-значимите природонаучни учреждения в страната. Музеят разполага с разнообразни колекции, включващи книги, периодични издания, минерали, скали, вкаменелости, растения, животни, и много други природни образци. Той се гордее също с модерни средства, включително интернет и свободен достъп до информация.

⚙️ Развитие: През годините музеят претърпява няколко фази на развитие и реорганизация, като през 1974 г. става самостоятелно научно звено с национален статут. Тогава започва и новият период на разширяване на колекциите и експозицията, а сега се нарича Национален природонаучен музей при БАН.

🏞 Филиал в Асеновград: През 1990 г., на основата на музеите колекции, се създава Палеонтологичен музей като филиал на Националния природонаучен музей в Асеновград.

Този престижен музей е съкровищница на природни знания и култура и продължава да играе важна роля в развитието на научните изследвания и популяризирането на природните науки в България. Неговата история и настоящност са свидетели на ангажимента към научната изследователска дейност и обогатяването на националното наследство в областта на природата.

#SEARCH2023 #ЕвропейскаНощНаУчените #Асеновград
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this