Програмата на Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна на 29 септември обещава интересен и образователен ден, посветен на различни аспекти на морската среда и науката. Ето подробно представление на събитията:

Официална церемония по откриване на Европейската нощ на учените 2023 във Варна (ЕНУ 2023 – Варна)
Време: 17:00 – 17:10 часа

Събитието започва с официалната церемония по откриване, означавайки началото на Европейската нощ на учените за 2023 година във Варна.

Поздравителен концерт и модерен балет:
Време: 17:10 – 17:30 часа
Участници: Деца от СУ „Любен Каравелов“ във Варна и модерен балет „Vitto dance“ с ръководител Дария Аврамова.

За да отпразнуват началото на събитието, местни деца ще изпълнят поздравителен концерт, а модерен балет ще представи своите таланти пред публиката.

Щандове за практически експерименти, демонстрации и презентации:
Време: 17:00 – 20:30 часа

След церемонията и концерта, ще има различни щандове, предоставящи интерактивни демонстрации и практически експерименти. Вижте някои от тях:

 • Индикатори за климатичните промени в морската среда: Ще имате възможност да се потопите в интересни химични експерименти, измервания и демонстрации от учените в секцията „Химия на морето“ на Института по океанология при Българската академия на науките (ИО-БАН).
 • Технологии за изследване на морската среда: Учените от секция „Океански технологии“ ще ви представят контактни и дистанционни методи за наблюдение на морската среда и работа с океанографски прибори и системи.
 • Моето пътуване до Антарктида: Доц. д-р Райна Христова от секция „Морска геология и археология“ ще сподели фото- и видео-материали от последната експедиция до остров Ливингстън.
 • Морски свят – синьо вълшебство: Учените от секция „Биология и екология на морето“ към ИО-БАН ще ви запознаят с разнообразието от морски организми, включително видове, видими само под микроскоп.
 • Българското крайбрежие: Демонстриране на изследвания, провеждани от учените в секция „Динамика на бреговата зона“ към ИО-БАН.
 • В света на телескопите: На щанда на Център за планетарна и лунна радиоастрономия „Николай Коперник“ във Варна ще се представят различни видове телескопи и ще имате възможност да участвате в наблюдения.
 • В света на водните обитатели: Ще бъдат представени риби от експозицията на Аквариум-Варна към Института по рибни ресурси, ССА – Варна.
 • Щанд на проект DOORS: Ще бъдат представени резултатите от проекта „Повишаване на грамотността за Черно море“ и работата с приложението MedusApp във варненски училища.
 • Щанд на иновативно СУ „Любен Каравелов“, Варна: Ученици и преподаватели ще представят LEGO роботиката и как тя помага за обучението.
 • Щанд на първото Екоучилище във Варна – Иновативно Средно училище „Пейо Яворов“, Варна: Представление на аспекти на глобалната екологична тема – „Здравословно хранене“ и демонстрация на работа с 3D принтер.
 • Щандове за Изкуство и Творчество: Децата от ОУ „Иван Рилски“ във Варна канят посетителите да напишат писма до идните поколения на тема „Адаптацията на човечеството към промените в климата“ и да ги пуснат в морето след предварително рисуване на бутилката.

Пътуваща постер изложба „Аз и моята детска градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда“:
Време: 17:00 – 20:00 часа

Изложбата представя постери, които показват мероприятията с екологична насоченост, проведени с деца, учители и родители в детските градини в последните две години.

Постер изложба „50 години Институт по океанология-БАН“:
Време: 17:00 – 20:00 часа

Изложбата отбелязва 50 години от създаването на Института по океанология при Българската академия на науките.

Европейски кът:
Време: 17:00 – 20:30 часа

Посетителите ще имат възможност да научат повече за Европейския съюз и неговите програми и инициативи.

Научно-популярни лекции и прожекции:
Време: 18:30 – 19:30 часа

Този период е посветен на научно-популярни лекции и прожекции, които ще предоставят допълнителни познания за науката и околната среда.

Научно кафене:
Време: 18:30 – 20:00 часа

Научното кафене е интерактивна част от програмата, предназначена за по-непринудена и неформална комуникация между учените и посетителите на събитието. Ето повече информация за този сегмент:

Какво представлява научното кафене?

Научното кафене предоставя възможност за срещи с учените, които участват в събитието, и диалог с тях по различни теми, свързани с науката, околната среда и научните изследвания. В този неформален и приятелски атмосферен контекст учените могат да споделят своите знания и страсти с посетителите, а последните могат да задават въпроси и да изразяват своите интереси.

Какво може да се очаква на научното кафене?

Дискусии по актуални теми: Учените могат да представят интересни теми, свързани с науката и околната среда, и да се включат в отворени дискусии с посетителите. Това може да включва разговори за климатични промени, морска биология, астрономия, екология и много други научни области.

Обмен на мнения: Научното кафене предоставя възможност за обмен на мнения и идеи между учените и посетителите. Учените могат да чуят какво интересува и тревожи обикновените хора, а посетителите могат да научат повече за актуални проблеми и научни открития.

По-близко познаване на науката: Този формат позволява на хората да се запознаят с науката и научните изследвания по по-неформален начин. Учените могат да споделят истории от своите кариери и да разкажат за това какво ги вдъхновява да работят върху определени научни теми.

Вдъхновение и образование: Научното кафене може да вдъхнови посетителите да научат повече за науката и да се ангажират с научни и екологични инициативи.

Този формат на събитие предоставя възможност за по-близко и лично взаимодействие между учените и обществото и може да бъде изключително вдъхновяващ и образователен за всички участници. Научните представления в научното кафене обещават да бъдат интересни и образователни за посетителите на събитието. По-подробна информация за всяко от тези представления е представена, както следва:

1. Докторант Светлана Михова: „Микропластмаси в биота: миди, риби и бозайници”
Тема: Този доклад ще разгледа присъствието на микропластмаси в организмите от Варненското езеро. Микропластмасите са много малки частици пластмаса, които често се намират в околната среда и могат да имат въздействие върху животните и екосистемите. Посетителите ще имат възможност да наблюдават микропластмасите в стомашното съдържание на кефалова риба под микроскоп.

2. Докторант Траяна Калудова: „Желеобразни видове в Черно море – познаваме ли ги?“
Тема: Този доклад ще разгледа безгръбначни планктонни желатинови организми, които обитават Черно море. Желеобразните видове са интересна част от морската биология, и докладът ще разгледа тяхната разнообразност, разпространение и влияние върху екосистемата на Черно море.

3. Ac. инж. Петър Пецински: „Можем ли да запалим морето?“
Тема: Този доклад вероятно ще бъде поднесен с известно доза хумор, но ще се фокусира на водорода като възможен източник на енергия. Представителят ще разгледа възможностите за използване на водород като гориво и как това се свързва с морето и земните ресурси.

4. Д-р Марія Грандова и Олександр Уманов: „Змиите: от наблюдение в природата до отглеждане вкъщи”
Тема: Този доклад ще се съсредоточи върху змите, които се срещат в България и около град Варна. Ще бъдат разгледани техните видове, разпространение и как можем да ги наблюдаваме в природата. Също така, ще бъдат обсъдени принципите на отглеждане на зми в плен и различните видове змии, които се отглеждат като домашни любимци.

Тези представления предоставят възможност за обогатяване на знанията на посетителите и дават възможност за задаване на въпроси и дискусии с учените в неформална обстановка. Те покриват разнообразни теми от биологията на морето до интересни факти за змиите, които обитават нашата област.

Закриване на програмата на Европейската нощ на учените 2023 по проекта SEARCH в гр. Варна:
Време: 20:30 часа

Събитието приключва с официално закриване и благодарности към всички участници и посетители.

Следете [нашата програма] за актуализации (https://fresher-researchersnight.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0/)

Не пропускайте да следите събитията на [страницата на Народна обсерватория „Николай Коперник“ – гр. Варна] (https://www.facebook.com/astrovarnacopernicus)

Станете част от [групата на приятелите на Народната обсерватория „Николай Коперник“ – гр. Варна] (https://www.facebook.com/groups/naop.kopernik.varna)

Тази разнообразна програма предоставя възможност за образователни и забавни изживявания, свързани с природата, морската среда и науката, и е отличен начин за насърчаване на интереса към околната среда и научните изследвания.

#SEARCH2023 #НароднаОбсерватория #Наука #Природа #Варна
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this