Поредното вълнуващо издание на Европейската нощ на учените – SEARCH 2023, което се проведе на 29 септември 2023 г., се оказа истинска научна одаисея. Този път, събитието се разгърна в над 30 локации из цяла България, включително градове като Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, София, Троян, село Черни Осъм, Ямбол и дори в родопската теснолинейка Септември-Добринище. Всички тези точки на страната станаха част от научния фестивал, който впечатли с богатата си програма и ученици и възрастни.

Тазгодишно събитие, наречено Европейска нощ на учените, представлява инициатива, обхващаща над 300 града в Европа и по света. В България, проектът SEARCH, който носи в себе си ключовите теми Science + Environment + Art = Resilience (Наука + Околна среда + Изкуство = Устойчивост), привлече участници от всички краища на страната. Инициативата е подкрепена от Европейския съюз и цели да насърчи интереса и ангажираността на хората, особено на учениците, в областта на науката и научните изследвания.

Посетителите на различните локации по цялата страна имаха уникалната възможност да се включат в десетки презентации, демонстрации, лекции и срещи със стотици учени от цялата страна. Те научаваха за новости в научните области, разбираха ролята на науката в ежедневието и нейното значение за опазването на околната среда.

Ключовата тема на събитията през 2023 г. беше посветена на най-сериозната заплаха пред човечеството днес – измененията в климата, засягащи всички региони по света. Учените от България се обединиха, за да споделят своите познания и решения по този критичен въпрос.

Събитието Европейска нощ на учените – SEARCH 2023 имаше 15 основни партньори, включително университети, научни институти, представители на индустрията и неправителствени организации, както и десетки асоциирани партньори от цялата страна. Тези организации подготвиха специална допълнителна програма от събития и активности, която ще продължи няколко месеца преди и след датата на главното събитие. Планираха се вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични места, в музеи, лаборатории и други образователни институции.

Събитието „Европейска нощ на учените“ беше подкрепено от Столична община, община „Казанлък“ и много други институционални и медийни партньори, включително: Българска национална телевизия; Вестник „24 часа“; Кмета.bg; Българско национално радио; MediaBricks; Столица.bg; Economic.bg

Европейска нощ на учените – SEARCH 2023 остава запомнящо се събитие, което обедини учени и обикновени хора, за да споделят вълнение и любов към науката и естествената среда. Този фестивал на знанието продължава да вдъхновява и насърчава новото поколение учени, като им предоставя възможността да изследват, учат и се развиват в областта на науката и научните изследвания.

 

#SEARCH2023 #EuropeanResearchersNight #ЕвропейскаНощНаУчените #Bulgaria #България
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this