Агробиоинститут

29 септември

 • 17:00 – 22:00 ч. – Демонстрации и презентации за растенията и  предизвикателствата на промените в климата
 • 17:00 – 22:00 ч. – Арт кът за най-малките посетители да творят по тема свързана с растенията.
 • 17:00 – 22:00 ч. – Продукти от растителен протеин
 • 17:00 – 22:00 ч. – Европейски кът – представяне на проекти, финансирани по програма  Хоризонт Европа на ЕС.
 • Викторина по темата за климатичните промени.
 • 17:00 – 22:00 ч. – Изложба на рисунките от конкурса
 • Награждаване на победители в конкурсите

Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата.

[Facebook събитие] (https://fb.me/e/FN7DP7JW)

Бар Абордаж

29 септември

Кафе-клуб “Абордаж” на ул. Веслец 22 в центъра на столицата е място с приятелска атмосфера и приятна среда за ценителите на различните и качествени преживявания. В Европейска нощ на учените, освен с богатата си селекция от настолни игри, крафт бири, медовина, насипен чай и специални вин, ви очакват и много срещи с науката.

 • Очаквайте подробна програма.
 • 20:00 – 22:00 ч. – SEARCH коктейл за учените от столичната програма

[Facebook събитие] (https://www.facebook.com/abordagebg)

Медицински университет – София

29 септември

Медико-биологичен комплекс на МФ, София, ул. Здраве, 2
 • 17:00 – 17:20 ч. – Геномът на България и участието ни в Геномът на Европа: проф.Р.Кънева, дб
 • 17:20 – 17:40 ч. – Биобанкиране с поглед към бъдещето: гл.ас. Дарина Качакова, дб
 • 17:40 – 18:00 ч. – Геномните технологии  в диагностиката на онкологичните заболявания: д-р Румяна Додова, дб
 • 18:00 – 18:20 ч. – Увреждане на ДНК от фактори на околната среда: Мартина Василева, магистър
 • 18:20 – 18:40 ч. – Връзка/влияние на околната среда и епигенетика: гл.ас. Олга Белчева, дб
 • 18:40 – 19:00 ч. – CRISPR-CAS модифициране на генома/ДНК: Мартина Василева, магистър
 • 19:00 – 20:00 ч. – Обиколка на лабораториите на Центъра по молекулна медицина  – Запознайте се с технологии от следващо поколение секвениране и микрочипов анализ. Разговаряйте с Калина Михова, Кунка Каменарова – новогенерационно секвениране Illumina, Радосвета Божилова – микрочипов анализ, Румяна Додова – новогенерационно секвениране Thermo Fisher.
 • 17:00 – 19:00 ч. – Детска лаборатория – Доведете децата си, за да се запознаят с опростени и безопасни лабораторни експерименти и учените, които ще могат да отговорят на техните въпроси: Валентина Пейчева, Кристина Стефанова, Кристияна Витанова, Кристина Стойкова заедно с помощта на студенти от АСМБ София
 •  20:00 – 21:00 ч. – Quiz състезание – Участвайте, за да се забавлявате и научите повече по темите на събитието, и можеге да спечелите награди!

[Facebook събитие] (https://www.facebook.com/events/640344971576404/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22calendar_tab_event%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark_calendar%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D)

МИНТИ – Споделена работилница за деца и младежи

29 септември
ул. „Софроний Врачански“ 62, кв. „Банишора“ – вход откъм ул. „Козлодуй“

● 16:00 ч. – 20:00 ч. – Приложни работилници и експерименти от МИНТИ областите – Математика | Изкуства | Наука | Технологии | Инженерство

Заниманията са подходящи за деца, младежи, учители, родители и всеки любител на науката. Ще  гостуват Йордан Ходжев – молекулярен биолог, биоинформатик и учител по природни науки, и Светлана Горанова – математик и създател на „Център по Забавна математика“. В практически занимания и експерименти ще организаторите ще ви покажат красотата и ежедневните приложения на математиката и други науки. С помощта на гостите ще разберем защо науката всъщност е вълнуваща и ценна за живота ни. По време на активностите посетителите не само гледат, а експериментират с ръцете си. В пространството на МИНТИ ще могат да се изпробват и различни логически и математически игри, да се разгледа споделената работилница. Ще изработват и свои интересни модели.

Мол София

11.00 – 20.00 ч. – Демонстрации и експерименти

 • Щандовете на учени от университетите и научните институти в София, научни музеи и старт-ъп компании ще убедят посетителите, че науката може да бъде представяна навсякъде. Ще видите събрани на едно място много поводи да се гордеем с работата на български учени от най-различни направления.Агробиоинститут – Изследователи от института представят образци от растения, за да демонстрират как науката помага за устойчивостта на културите към променящия се климат и по този начин осигурява хранителна сигурност за всички нас.Университет по архитектура, строителство и геодезия – тази година УАСГ ни отвежда на изследване на многото лица на водата. От водата, която пием, до наводненията, от които се страхуваме, или сушите, от които толкова много хора страдат – водата е част от синята и зелената инфраструктура на нашата планета. Разберете как българските учени се грижат този най-ценен житейски ресурс да бъде съхранен, за да подпомогне адаптацията ни към променящия се климат на Земята.Химикотехнологичен и металургичен университет – посетете щанда на ХТМУ и вижте цветни, забавни и лесни за изпълнение у дома експерименти.Институт по етнография към Българската академия на науките – старши научен сътрудник Иво Марков, д.н., ще представи 5 различни изследователски проекта, свързващи природния свят и културата, на изследователи от областта на етнологията и фолклористиката.

  Географ БГ – основана от двама млади хабилитирани преподаватели по география в Софийския университет и много популярни комуникатори на науката, Географ БГ представя в търговския център набор от интерактивни карти с геосателитни изображения, за да насърчи използването им и да повиши осведомеността за това как сателитните изображения могат да помогнат за предотвратяване на наводнения, свлачища, инсулти и много други бедствия, причинени от изменението на климата

  Катедра „Физиология на растенията“, Биологически факултет – разговаряйте с младите студенти по биология, за да разберете повече за растителността, която изучават, и обсъдете с тях какво ги е довело до научната им кариера. Със сигурност ще се вдъхновите, а кой знае? Може би скоро ще се присъедините към тях и сами ще стартирате вълнуващо пътешествие в науката?

  VR Lab BG – обществена организация, чиято цел е да стимулира дискусията за VR/AR/XR и междусекторните приложения. Разговаряйте с Момчил Алексиев, основател на първия български VR meetup VR Lab BG и стипендиант на Sundance Institute, който участва в проекти за използване на VR и AR технологии в подкрепа на психичното здраве, противодействие на дезинформацията. Може би дори ще имате възможност да видите последното му приключение с използване на геймификация в международен проект за приложни творчески изследвания, наречен „Детективи на истината“.

  Университет за деца – млади и зрели учени от различни университети са се събрали в това STEM предприемачество, което предлага изключително атрактивни – и страхотни – образователни дейности за малки деца. Пригответе се да видите някои впечатляващи експерименти и да чуете увлекателните, комуникативни обяснения, които със сигурност ще ви накарат да искате още повече!

  Izzi Science – най-новото частно STEAM училище в България, представя своите страхотни експерименти, които се извършват от ученици под ръководството на техните учители. Този млад екип ще помогне на посетителите на търговския център да разберат, че качественото образование е възможно и ще доведе само до силни кариерни възможности за младите хора. [Събитие на страницата във Facebook] (https://fb.me/e/1gnGw0CyV)

  Училище „БГ Школо“ – запознайте се с двама вдъхновяващи учители по математика и техните ученици от 7. клас (от 12) с проекта им „Нашият Паскал“. На 14 години тези млади хора вече знаят как да използват технологиите и изкуствата, за да направят математиката – и науката – смислена и забавна!

  Revival Design (само следобед) – по време на блокадите светът осъзна колко много ни липсва достъпът до култура. Revival Design използва VR технология, за да създаде потапящи посещения на български музеи и обекти на културното наследство.

  Европейски кът – запознайте се с програмите за наука на Европейската комисия и разберете в какви европейски проекти участват българските учени.

   

12.00 ч. – Официално откриване на Нощ 2023 – В присъствието на всички партньори, официални лица и гости. Онлайн видео стрийм на живо за обявяване на победителите в националните конкурси за подкаст и инстаграм story. [Следете излчъването на живо (live) от профила на Любов Костова] (https://www.facebook.com/lyubov.kostova)

[Събитие на страницата във Facebook] (https://www.facebook.com/events/1036581240919407)

Национален етнографски музей

29 септември

 • Солидарност и подкрепа след природно бедствие – Ще научите как науката доказва, че съчувствието и солидарността се превръщат в един от основните двигатели на възстановяването на общностите след природно бедствие.
 • Бедствия, катастрофи и различни други животозастрашаващи събития… опитът на Българската армия – За опита на военнослужещите в помощ на населението при различни животозастрашаващи събития като бедствия, катастрофи, аварии и др.
 • Здравословен живот в кръговрата на фолклорната традиция – Как фолклорът отразява адаптирането на човека към околната среда и климата.
 • Храната на прехода в жизнения цикъл. Индивидуалните диети – Традиционните български представи приписват особени статуси на новороденото, младоженците и мъртвеца, които са остатък от митологичното осмисляне на света. Техните преходи определят и диетите им
 • Научната дейност по опазване и социализация на културното наследство – За дейността на секция „Антропология на народните изкуства и визуалните форми“ и научните изследвания, които се провеждат в областта на опазването на културното наследство, както и да представи резултатите и добрите практики от тях.
 • Интеграция чрез културно наследство (привличане на новодомци в живота на местната общност по примера на с. Здравец, Варненско) – За взаимовръзките и взаимните влияние между два активно развиващи се социокултурни процеса в съвремието – миграцията град – село и тенденцията по издирване, съхраняване, презентиране и валоризиране на локална традиция и култура.
 • Музейният предмет – вотив „два вола в орало“. Опит за реконструкция на културни текстове и памети – Как традиционната българска земеделска общност е кодирала културни текстове в една ритуална вещ, превърнала се с течение на времето в музеен артефакт.
 • Църквата „Св. Йоан Кръстител” в с. Чехларе, Пловдивско: между паметта и забравата“ – Презентацията обръща внимание на ония емоционални детайли, които поддържат паметта на това свято място жива. В същото време се акцентира и върху хода на историята, чиято съкрушителна сила е подложила същата тази памет на изпитание.
 • Детската игра като средство за социална адаптация – В същността си детската игра е естествен механизъм за усвояване на умения, възприемане на събития и преживявания и адаптация към заобикалящата среда.
 • Образователна програма „130 години Народен музей“ – Разработена за деца 1-4 клас, образователната програма предлага на най-малките посетители на Национален етнографски музей (НЕМ), едно забавно и същевременно интересно преживяване даващо знания.
 • Остойностявания. Погледи към защитени природни места – Изложбата отправя поглед към места и райони, които се намират във или в близост до защитени територии (национални паркове, природни паркове, защитени местности, природни забележителности) и защитени зони от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“.
 • 130 години Народен музей – филм за една изложба – Кратката документална продукция цели да покаже интересни детайли от работата на съвременните куратори и учени в Националния етнографски музей, сравнявайки своя опит с този на своите предшественици, на които е посветена една немалка част от изложбата.
 • Пътища към устойчивостта. Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна среда през призмата на две природозащитни движения в България – Природозащитничеството като промяна на културата и отношението към околната среда, жизнения опит на група хора и действията, които те предриемат, за да подобрят състоянието на Земята.

Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

[Събитие на страницата на НЕМ във Facebook] (https://www.facebook.com/events/857804215958127)

Образователния център на Национален етнографски музей и училища 

Занимания с ученици

 • Със стадото на път  – Предназначено за ученици: 1 – 4 кл. и 8 – 12 кл. На базата на богатите етнографски данни за традиционния период в българските земи децата ще бъдат запознати със спецификите в начина на живот на овчарите и ще изработят овчарска дърворезба или ще замесят обреден хляб „кошара“. [Вижте събитието на страницата във Facebook] (https://www.facebook.com/events/165877106560760/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D)
 • Български традиционни обичаи целящи да предпазят реколтата от бедствия. – Предназначено за ученици: 5-12 клас. Един от най-големите страхове за нашите прадеди е била опасността от природно бедствие, което да навреди на реколтата им. Именно за да я предпазят от бедствия те са извършвали разнообразни обичаи (Пеперуда, Еньова буля, Герман) целящи да предпазят реколтата от: градушка, слана или суша. Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата
 • Ателие „Герман“ – Предназначено за ученици: 1-7 кл. Герман е обичай, който се изпълнява при продължителна суша, за да завали дъжд.  Ще разкажем и за връзката на традиционния човек с околната среда и значение на водата за неговия поминък.  Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата [Вижте събитието на страницата във Facebook] (https://fb.me/e/1xzCi2CYZ)

 

Национален природонаучен музей 

29 септември

Зала “Риби” – Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН
 • 18:00 ч. – Какво не знаем, за влечугите у нас – Страната ни е сред най-богатите на видове влечуги, а същевременно много от тях са слабо проучени. Ще се запознаем с едни от най-интересните представители на змиите и гущерите, слабо познати факти за тях. Научете повече от гл. ас. Емилия Вачева, херпетолог, посветила се на изследване и опазване на влечуги и земноводни.
 • 18:30 ч. – Ксилариални гъби от България – Ксилариалните гъби са били описани като разред през 1932 г. от Нанфелд, и са една от най-големите групи на торбестите гъби. Доверете се на д-р Димитър Стойков, който изследва гъби, паразитиращи върху плодни тела на други гъби.
 • 19:00 ч. – Палеоботанична работилница – Заповядайте, за да видите неозойски растителни фосили с възраст от 35 до 5 млн. години от български находища на фосилна флора. Ще се запознаете с различните процеси на фосилизация на растителния материал; различните седиментни скали, в които е възможна фосилизация. Ваш пътеводител ще бъде доц. д-р Владимир Бозуков, ръководител на секция „Палеоботаника и поленов анализ“ в ИБЕИ.
 • 19:30 ч. –  Ледените езера на Антарктика – Доц. Д-р В. Евтимова ще ви заведе чак до Южния континент със своя разказ за ледените езера на Антарктика: как се раждат, какви процеси протичат в тях и кои са техните властелини. Доц. Д-р Евтимова е хидробиолог и изследва сладководни езера и реки, техните безгръбначни организми, и факторите на средата, която обитават. Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата
 • 20:00 ч. –  Работилница по хербарии – Присъединете се, за да научите за автентични хербарни образци на именити български ботаници съхранявани в Хербариума (SOM) на ИБЕИ към БАН, най-големият и най-представителен източник на информация за растителното разнообразие на България. Вдъхновете се от ас. Анета Ламбевска – Христова от ИБЕИ.
 • 20:30 ч. – Завръщане или инвазия?  – Бобърът (Castor fiber) се завръща в България след близо век и половина отсъствие. Този прецедент задава и интересен въпрос за инвазивната биология – след колко време отсъствие от дадена среда един вид вече не се счита за местен, а за чужд? Не пропускайте да се запознаете с младата биоложка Полина Никова, еколог от института от ИБЕИ, която ще ви запали по извазивните чужди видове и техните качества и какво е тяхното въздействие върху средата  на новите им обиталища.  Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата
Фоайе – Национален природонаучен музей при БАН
 • 18:00 ч. – Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология – откриване на изложба
 Зала “Левентис” – Национален природонаучен музей при БАН
 • 19:00 ч. – Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология – Неизследвани територии, нови научни проблеми, нерешени загадки

[Вижте събитието на страницата във Facebook] (https://www.facebook.com/events/646590334330987?ref=newsfeed)

София Тех Парк

Ще ви очакваме в сграда Инкубатор от 18.00 часа, където ще можете да посетите десетки интересни и полезни научни щандове, вдъхновяващи лекции от експерти в различни области, да наблюдавате демонстрации и експерименти.

Ще ви запознаем с научните разработки и проекти на Лаборатория “Изкуствен интелект и CAD системи” и Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” на София Тех Парк. В програмата ще се включат и студентите от българския отбор по синтетична биология IGEM Bulgaria, които са подготвили забавни занимания дори и за най-малките гости. Ще ви покажем и прототипната ни лаборатория Sofia Creation Station, като ще имате възможност да се включите в интересен уъркшоп.

Очакват ви забавни и интересни щандове на нашите приятели и партньори от ДНК, ТУЕС, Работика.бг, Сметало, PARAi, DevAcademy, Vodoraslo, както и от лабораториите от комплекс “Биофарма”, Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” и Лаборатория “Изкуствен интелект” на София Тех Парк.

Всички посетители ще могат да се присъединят към вълнуващите лекции, които ще започнат в 18.30 часа в зала “The Venue” и зала “Smart Classroom” на сграда “Инкубатор”.

Дигиталното студио на София Тех Парк Club House ще излъчва на живо онлайн национална програма на “Европейска нощ на учените 2023 г.”, в който ще участват представители на организациите партньори на проекта, ще има и преки включвания от локациите в цялата страна. Можете да се включите в Нощта от всяко кътче на света като гледате националната програма във Facebook профила на проекта.

[Вижте събитието на страницата във Facebook] (https://www.facebook.com/events/7250115471717890/?ref=newsfeed&__cft__[0]=AZV7bnoK1hfL3v6tAbS0UOwP4JbJ9bLZpv-sv_PElH7T86oAbBy1dQ–pknK5iYb_1wNugFPKuE2CmDEdTEUoxURIV-f9hk31zP0au4oTmCW2MwAS06XbIsFqHRjS_vJ5L1jj-GC_Mz5IgxYownUICeUcXMJYi7VG5Gy9ihuYmIqme4VuikqRHNhXuPoouNf3zw&__tn__=H-R)

Зала “The Venue”

18:30 часа – “Намаляване на риска от наводнения с помощта на решения от природата” –  Диана Бакалова, старши експерт „Водни политики“ във WWF

19:00 часа – “Как зеленото предприемачество може да спаси света?” – Ирина Илиева, JA Bulgaria

19:30 часа – “Океан в кутия. За бъдещето на чистия въздух” – Денис Иванов, Vodoraslo

20:00 часа – “Достъпният изкуствен интелект и приложението му в ежедневието ни” – Михаил Загорски, Лаборатория “Изкуствен интелект и CAD системи” на София Тех Парк

20:30 часа – Куиз за възрастни, организиран от ТехноМеджикЛенд

21:00 часа – “Как суперкомпютър Discoverer предвижда и се бори с климатичните промени” – Денислав Младенов , Discoverer

Зала “Smart Classroom”

18:30 часа – „Роботиката, зелените технологии и екологични решения“ – Борислав Русинов, Роботика.БГ

19:00 часа – “Не може да бъде! Невероятната наука с Явор от ДНК” – Явор Денчев, Детски научен клас

19:30 часа – “Пречистване на антибиотични замърсявания от води” – IGEM Bulgaria

20:00 часа – Куиз за деца, организиран от ТехноМеджикЛенд

20:30 часа – Искрата на креативността: AI + XR. Революцията на XXI-ви век – Д-р Димо Чотров, Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” на София Тех Парк

21:00 часа – “Зелените технологии и тяхната роля в модерния свят” – Борил Обрешков, Sofia Creation Station

Интрактивен център за наука и технологии „TechnoMagicLand“

29 септември

 • От 11:00 ч. – Част от нашия екип звездни комуникатори на наука ще бъде в Мол София – централната локация на Европейската Нощ на Учените 2023.
 • От 13:30 ч.TechnoMagicLand ще отвори врати!
 • От 19:00 ч. – В демонстрационната зала на центъра ще представим специалната ни програма „Животът на звездите – от облака прах до черната дупка“ (изисква се предварителна регистрация).
 • 20:00 и 20:30 ч. – В сградата Инкубатор на София Тех Парк сме подготвили научни куизове с Kahoot (трябва да си носите телефони) за ученици и широка публика. Ще има и награди за най-знаещите!!!

[Facebook събитие] (https://fb.me/e/1gL2hZm0H)

Театър 199 „Валентин Стойчев“

27 септември (следващите дати са достъпни в афиша на театъра)
20:00 ч. Премиера на „Издишване“ по Тед Чанг, постановка Стоян Радев, сценография Венелин Шурелов, музика Емилиян Гацов – Елби, участва Мартина Троанска. „Издишване“ е вдъхновен, обнадеждаващ разказ в джобен формат и епични мащаби. Неговият автор – Тед Чанг – е най-известният и високо титулуван съвременен американски автор-фантаст. „Издишване“ ни подсеща да поемем дълбока глътка въздух и да обърнем взор с надежда към замисления поглед на безкрайната Вселена.

Технически университет – София

29 септември

 • 17.00 – 22.00 ч. – Отворени лаборатории  – Демонстрации, симулации, презентации
 • 18.00 – 22.00 ч. Лекции и дискусии по различни теми: Срещнете се с инженерите, които създават иновации в авиацията, аерокосмическата индустрия, ИKТ, болиди, е-зареждане в транспорта и други транспортни теми, ЗД моделиране, микролектрониката и телекомуникациите.
 • Студио с предаване на живо в youtube канала на ТУ-София, с преподаватели, млади учени и студенти

[Гледайте излчъването онлайн] (https://www.facebook.com/events/6756126867798098/)

[Гледайте в YouTube] (https://www.youtube.com/@TechnicalUniversityofSofia/featured)

УАСГ

29 септември

 • 19:00 ч. – Мила вода: От пустиня – градина – Напояването в помощ на хората срещу климатичните промени
 • 19:00 ч. – Луда вода: Наводнения – Защо стават наводненията и как да се предпазим от тях;
 • 19:00 ч. – Синьо-зелената инфраструктура – Какво е синьо-зелена инфраструктура и как ни помага за справянето с климатичните промени; Зелената енергия;
 • 19:00 ч. – Водните електрически централи и ролята им за намаляване на вредните емисии;

Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

[Вижте събитието във Facebook] (https://fb.me/e/1e1Mgzsu9)

ХТМУ

29 септември

 • Тайната на прясното мляко – Посетителите ще имат възможността да се запознаят как лесно и бързо да установят съдържанието на калций и магнезий в прясното мляко.
 • Музикални фойерверки – Посетителите ще се запознаят със система за дистанционно управление на фойерверки в синхрон с музика.
 • Цветна градина – Посетителите ще наблюдават демонстрации на различни видове торове и почви, подходящи за нашите цветя.
 • Химически светофар – Посетителите ще имат възможността да наблюдават атрактивен химичен експеримент – трицветна феерия.
 • В каква среда работим? – Посетителите ще се запознаят с методите за измерване на факторите на работната среда – шум, осветеност, газове и климатични параметри. Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата
 • Комфортният текстил – Ще бъде представено влиянието на състава и структурата на плата върху усещането за комфорт и платове със специално предназначение и защитни свойства.
 • In vino veritas – Гостите ще се запознаят с изследване съдържанието на сулфити във виното.

Програмата на ХТМУ е посветена на 70-годишнината от създаването на университета.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this